Montajul ușilor de interior probabil că nu a reprezentat niciodată o opțiune pe care ați lua-o în considerare. Deoarece, desigur, nu suntem cu toții specializați în genul acesta de activități. Însă, cu puțină atenție și răbdare, oricine poate monta o ușă de interior. Fie că vă descoperiți noi hobby-uri, doriți să economisiți ceva bani sau să îi verificați pe montatorii pe care tocmai i-ați chemat, sperăm ca acest articol să fie util.

De ce aveți nevoie:

  • un tub mare de spumă pentru montaj;
  • 6 dibluri ancora de 10 grosime (lungimea în funcție de spațiul care rămâne între toc și perete);
  • doua colțare metalice ;

Montajul Tocului:

Se începe cu montarea tocului. Montarea tocului se face pe podea, în mijlocul camerei, pe un covor vechi sau ambalajul ușii. Tăiem cu cutitul din garnituri dacă acestea sunt lungi și prindem colțarele metalice.

   Cu un burghiu pentru lemn de 10 se găurește pe partea de toc mai subțire. Cu un burghiu pentru metal de 12 și rotație inversă, se mărește puțin începutul găurii astfel încât capătul diblului să se îngroape (cu atenție, trebuie să lărgiți foarte puțin, altfel burghiul se îngroapă prea mult în toc).

Cum se dau găurile pentru dibluri:

Pe tocul cu balamalele, dimensiunile pentru găuri sunt:

  • 25 cm – gaura de sus (măsura se face pe interiorul tocului),
  • la 1 m, gaura din mijloc
  • 1,75 cm gaura de jos.

Pe tocul unde se va închide broasca diferă numai dimensiunea găurii din mijloc, acesta vine la 90 cm.
Tocul este găurit, iar colțurile fixate, măsurați lungimea ușii care de regula are 2 m și măsurați cât aveți lungimea tocului din interior și vedeți câți centimetri rămân jos. Acea distanță va rămâne sub ușă. Să aveți în vedere ce va fi pus jos în interiorul camerei. Dacă trebuie să rămână distanța mai mare, se adaugă o pană de lemn sub toc atunci când se fixează, dacă trebuie o distanță mai mică, măsurați exact și tăiați din toc.

Fixarea tocului:

Pentru fixarea tocului avem nevoie de o nivela percutantă cu burghiu SDS de 10, șurubelniță pentru ancore și pene din lemn. Penele de lemn trebuie fixate lângă gaura diblului.

Se pune tocul pe poziție. Recomandat este să fixăm fața tocului la nivel cu peretele, după ce vom fixa se pot aplica și șindrilele pe toc.

*Dacă doriți să poziționați tocul mai sus, adaugați pene sub tocul pe care vin balamalele.

Primul care vine fixat în perete este tocul pe care vom prinde balamalele. Acesta este bine să fie cât mai aproape de perete, chiar lipit, deoarece toată greutatea ușii va apăsa în acest loc. Țineți tocul la nivelă și găuriți prima dată sus. Gaura trebuie să fie mai adâncă decât ancora cu 1 cm. Dacă trebuie adăugată pana din lemn, faceți asta înainte să bateți diblul.

Reglați bine tocul la nivelă și pe exterior și pe interior (foarte important să reglați bine tocul cu balamale la nivel, după fixare ușa ia nivelul acestui toc). Introduceți ancora (deșurubați câteva filete, introduceți ancora cât să intre puțin în gaura, tine șurubelnița pe capul șurubului și bate cu 

ciocanul până șurubul se îngroapă în toc – este important să îngropați șurubul). După ce am fixat bine sus, urmează la mijloc, iar apoi jos. Celalalt toc vine fixat după ce prindem ușa.

Punem ușa jos cu partea unde vin fixate balamalele în sus. Ne orientam și decidem pe ce parte vor fi prinse balamalele. Măsurăm din tocul de sus până în primul diblu (balamaua trebuie să bată pe diblu). Trebuie să avem 25 cm. Luăm din capătul ușii 25,5 cm, aici vine mijlocul balamalei și o prindem pe ușă în șuruburi (25,5 pentru ca 3 sau 4 mm rămâne distanța sus între toc și ușă). Măsurăm și prindem pe ușă cele trei balamale.

Deschidem balamalele la 90 grade și punem ușa pe poziție. Adăugăm pană din lemn sub colțul ușii dinspre toc în așa fel să avem sus 3 mm, distanța între toc și ușă. Fixăm balamalele în toc cu filetantă(aparat de gaurit) și șuruburi cu capăt plat  (atenție, partea de balama care rămâne în afara tocului trebuie să nu încalece pe toc, să fie lipită de toc).

Umplerea golului dintre toc și perete:

Urmează aplicarea spumei poliuretanice în golul dintre tocul ușii și zid. Aplicarea spumei poliuretanice se face întotdeauna de jos în sus operațiunea fiind precedată de umezirea cu apă a suprafeței de lucru. În acest mod se realizează o expandare mai bună a spumei poliuretanice, dar și o aderență maximă. Pentru a proteja tocul ușii, puteți să aplicați o folie protectoare.

Înainte de a aplica spuma poliuretanică este bine să citiți recomandările producătorului referitoare la temperatura și timpul de întărire al spumei. Dacă spațiul între toc și perete este mai mare de 2 cm. Introducem polistiren, lăsăm spațiu între toc și polistiren pentru spumă.

Tips:

  • Dacă nu adăugați multă spumă și tocul este fixat bine în ancorele diblu, tocul ușii nu are voie să se deformeze
  • Lipiți scoci de hârtie pe toc înainte de adăugarea spumei.

Finisajul tocului:

Spuma poliuretanică are rolul de a asigura izolarea termică și fonică a ușii. În plus, oferă sistemului stabilitate dimensională. Tăiați spuma cu atenție să nu zgâriați tocul și după ce asigurați cu scoci de hârtie, reparați pe lângă toc cu ipsos.

Sperăm că sfaturile noastre v-au fost de folos și vă dorim succes în montarea ușilor de interior!