Dacă sunteți în căutarea unui laminat nou, însă nu știți ce sortiment s-ar potrivi perfect cu decorul general al locuinței dumneavoastră, acest articol vă va ajuta. Iată cum alegi culoarea laminatului:

Tarkett oferă o gamă largă de modele de  laminat , care se va integra perfect în casa dumneavoastră și va aduce un plus de stil și confort.

Înainte de a alege o pardoseală din lemn , trebuie să țineți cont de spațiul în care aceasta va fi instalată. În funcție de caracteristicile spațiului – mărimea și forma camerei, dar și de cât de bine luminată este aceasta – puteți face cea mai bună alegere.

Podelele din lemn mai deschise la culoare fac camera să pară mai spațioasă și pot oferi mai multă strălucire în zonele mai întunecate ale camerei.

Dacă optați pentru un laminat cu tonuri medii, pardoseala dumneavoastră va părea mai caldă, în timp ce culorile mai închise vor oferi eleganță.

Folosiți-vă de diferite mostre de laminat, în diferite momente ale zilei, pentru a vă face o idee despre cum va arăta locuința dumneavoastră cu noul laminat.

Un sfat practic: Concentrați-vă pe un element marcant al decorului locuinței dumneavoastră – un obiect de mobilier voluminos sau o altă trăsătură arhitecturală foarte vizibilă – și alegeți culoarea laminatului  astfel încât să completeze bine nuanțele deja existente.

De asemenea, puteți opta pentru finisaje diferite ale pardoselii  din lemn, cum ar fi o suprafață lucioasă sau mată.

Pentru a alege un laminat cu culoarea potrivită trebuie să țineți cont de nuanțele care predomină decorul locuinței dumneavoastră.

Laminat. Culoare deschisă sau închisă?

De exemplu, o podea de culoare naturală va completa excelent mobilierul din lemn, dar, mai important, va fi mereu un element complementar pentru schimbările pe care decideți să le faceți în ceea ce privește decorul locuinței dumneavoastră.

Culoarea pereților este foarte importantă când alegeți laminatul. Dacă nu sunteți fanul contrastelor puternice, ca regulă generală, încercați să nu montați un parchet din lemn mult mai închis sau mai deschis decât aceștia. O diferență de două tonuri între pereți și laminat este, de obicei, suficientă.

Mărimea este importantă când vine vorba de plăcile de laminat pe care vreți să le folosiți. Dacă alegeți scânduri mari, montați-le pe lungimea camerei. Spațiul va părea mai mare.

Podelele de lemn deschise la culoare creează o atmosferă ușoară și aerisită camerelor. De asemenea, un laminat într-o nuanță deschisă va lumina o cameră de mici dimensiuni, în timp ce o podea închisă la culoare va da un aer dramatic încăperii.

Pardoselile din lemn cu nuanțe închise scot în evidență celelalte culori prezente în cameră, însă, dacă spațiul nu este bine luminat, laminatul închis poate îngusta încăperea.

Culoarea laminatului  ține de gusturile dumneavoastră, însă trebuie să țineți cont și de traficul din casa dumneavoastră.

Pentru zonele foarte circulate este mai bine să optați pentru un laminat în nuanțe deschise, care maschează mai bine urmele provocate de uzare. Pe suprafața laminatului de culori închise se vor observa mai ușor urmele de degradare în condițiile unui trafic intens.

Laminatul în culori mai închise dă un aspect modern, fiind indicat pentru încăperile mari și spațioase. Cu cât laminatul este mai închis la culoare, cu atât încăperea vă părea mai mică. De asemenea, dacă doriți să obțineți un efect de cameră ”caldă”, alegeți un lamiant de culoare brun-roșiatic.

În cazul în care locuiți într-un apartament cu suprafață mică sau într-o garsonieră, un laminat mai deschis la culoare este recomandat.

Laminatul interacționează vizual cu mobilierul, astfel că nuanțele trebuie să fie compatibile.

Dacă vă plac culorile reci, ca albastru sau verde, un laminat  deschis la culoare este cel mai potrivit.

Pași practici pentru a alege cea mai bună culoare pentru laminat:

  • Țineți cont de mărimea camerei, de culoarea și textura pereților. Culorile trebuie să fie complementare.
  • Evitați pardoseli închise la culoare în camere mici sau cu pereți închiși la culoare.
  • Dacă încăperea nu este foarte înaltă, alegeți o podea deschisă la culoare.
  • Culoarea laminatului nu trebuie să fie identică nuanțelor pereților sau obiectelor de mobilier. Țintiți către un contrast plăcut ochiului!
  • Dacă preferați un stil clasic, alegeți un lemn cu aspect cât mai natural sau nuanțe tradiționale de maro.
  • Culorile foarte îndrăznețe și profunde pot fi o alegere bună pentru birouri sau spații interioare publice, unde laminatul este principalul element al decorului.
  • Tonurile închise ale pardoseli de lemn sunt ideale pentru interioare moderne sau studiouri.